A Marson túl

A külső Naprendszer kutatása

Friss topikok

Linkblog

Megérkezés a Vestához

Serenic 2011.07.15. 21:23

Elkezdődött a Dawn űrszonda egy évig tartó keringése a Vesta kisbolygó körül. Ez az első űrmisszió, amelynek során a Naprendszer fő aszteroidaövének egyik kisbolygója körül kering majd űrszonda. A megközelítés során a protoplanéta felszíni vizsgálata kerül előtérbe. Az itt látható képet július 14-én készítette az űrszonda, 41 ezer km távolságból. Magyar idő szerint szombat hajnali 3 órakor áll a kisbolygó körül 16 ezer km-es stabil pályára. A Dawn jelenleg 188 millió km-re van a Földtől.

"Négy éve várunk erre a pillanatra" - nyilatkozta Robert Mase, Dawn projekt vezető. A Dawn projekt a két legnagyobb kisbolygóövi égitestre koncentrál: a most elért Vestára,  2012 júliusában pedig a Ceres program kezdődik el. Várhatóan rengeteg új ismeretre teszünk szert a program által a kisbolygók keletkezéséről, életútjáról és ezáltal a korai Naprendszer fejlődéséről. 

forrás: http://dawn.jpl.nasa.gov/feature_stories/spacecraft_to_enter_asteroid_orbit.asp

Címkék: vesta dawn megérkezés misszó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsonaprendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr493071051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása