A Marson túl

A külső Naprendszer kutatása

Friss topikok

Linkblog

Problémásan érkezett a Vestához a Dawn űrszonda

Serenic 2011.07.08. 15:32

 A Dawn misszió célja a két legnagyobb kisbolygó, a Vesta és a Ceres kutatása. Az űrszonda 2007. szeptemberében indult útjára, hogy feltérképezze a két óriás aszteroidát, amelyek várakozások szerint a Naprendszer korai fejlődési stádiumába engednek bepillantást. Most július 16-ra tervezték a Vesta körüli pályára állást, majd egy éves kutató munka után, újabb két és fél évnyi utazás vár az űrszondára, míg a Cereshez érkezik. Június 23-án, a Vestától 155 ezer kilométerre lefényképezte azt, így a jelenlegi legjobb kép ez a kisbolygóról: http://dawn.jpl.nasa.gov/feature_stories/images/PIA14122b_Vesta_20110620.jpg.

Június 28-án azonban az űrszonda biztonsági módba kapcsolt, mert elromlott a xenon üzemanyagot szabályozó szelep az elektronika hibája miatt. Július 6-ára azonban a mérnököknek sikerült úrrá lenni a problémán a kiegészítő áramkörre kapcsolva, így az űrszonda ion-hajtóműje már rendesen üzemel. A hírek szerint a misszió tehát folytatódhat tovább. A tudományos adatok augusztus elejére tervezett összegyűjtése sem csúszik.

Egy másik, az előzőtől független hiba is bekövetkezett, mégpedig június 30-án az infravörös spektrométer cpu-jában, de sikerült resetelni, majd ideiglenesen visszakapcsolni, a mérnökök így reménykednek abban, hogy hamarosan teljesen üzembe tudják állítani. 

A Dawn misszóról még részletesen fogok írni.

Címkék: hiba űrkutatás ceres vesta űrszonda dawn kisbolygó törpebolygó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsonaprendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr33050665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása