A Marson túl

A külső Naprendszer kutatása

Friss topikok

Linkblog

A Plutó új holdja

Serenic 2011.07.20. 22:14

A Hubble űrteleszkóppal sikerült megörökíteni az eddig ismeretlen negyedik Plutó holdat, amely egyelőre a P4 nevet viseli. Valószínűleg ez a Plutó négy holdja közül a legkisebb: átmérője 13-34 km között van. Összehasonlításul, a Charon, a legnagyobb hold 1200 km, a másik két hold, a Nix és a Hydra átmérője pedig 32-113 km között van.

Az új holdat a Hubble teleszkóp által 2005-ben felfedezett Nix és a Hydra között találták (a Charont 1978-ban fedezték fel az U.S. Naval Observatoryban).

A P4 először 2011. június 28-án észlelhető a Hubble 3-as jelzésű széles látószögű kamerájával készített felvételen. A felfedezést július 3-án és 18-án készített felvételekkel erősítették meg. A korábbi felvételeken azért nem látszódott, mert az expozíciós idő eddig rövidebb volt.

Címkék: hold hydra p4 nyx charon plutó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsonaprendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr343084687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása